• Hur ska betalning gå till?

  I samband med att priset görs upp bör man även bestämma om betalning ska ske mot faktura, kontant vid leverans eller genom inbetalning i förskott.

  Ska fakturan ha 10, 20 eller 30 dagar förfallotid?

  Hur bedöms en köparens kreditvärdighet?

  När man säljer till en ny köpare är det viktigt att göra någon typ av kreditbedömning. Detta kan ske via etablerade webbaserade kanaler för kreditupplysningar eller mer informellt genom att kontakta andra personer som ev kan ha information om köparen.

  Om man inte kan bedöma kreditvärdigheten så kan det vara lämpligt att i varje fall vid den första affären göra en kontant delbetalning (mot kvitto) vid leverans.

  Reklamation

  Direkt vid leverans bör köparen göra en bedömning av varan och kontrollera att den motsvarar förväntningarna. Om varan inte motsvarar förväntningarna så bör säljaren kontaktas snarast. Parterna måste därefter gemensamt fastställa om varan avviker, eller ej, från vad som kunde förväntas då affären gjordes upp.

  Beroende på graden av fel på varan samt fraktavstånd så får köpare och säljare, vid konstaterat fel, diskutera prisavdrag eller att varan returneras.

  Proteintipset.se har i dagsläget inga rutiner för att hjälpa till med reklamationsärenden utan vid problem hänvisas i första hand till någon lantbruksrådgivare som även har möjlighet att bedöma korrektheten i reklamationen.